preskoči na sadržaj

Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

 > Novosti
Novosti

Posjet Zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

Autor: Oliver Kvasina, Katarina Mohović, Uma Priskić, 5. 3. 2017.

 

 

      Dana 16. veljače 2017. godine u pratnji profesorice biologije Irene Kuvačić, u okviru izborne nastave - Zaštite čovjekova okoliša, posjetili smo Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u Rijeci. Razlog posjeta bio je upoznavanje načina rada te ustanove i osvješćivanje problema zagađenosti okoliša, mora i pitke vode.

U višesatnom obilasku Zavoda uz stručno vodstvo doc. dr. Aleksandra Buloga te ostalih djelatnika svakoga pojedinog odjela, upoznali smo se s načinom rada, područjem na kojem Zavod djeluje te uslugama koje pružaju. Razgledali smo Mikrobiološki odjel te Zdravstveno-ekološki odjel. Detaljnije smo saznali da Zdravstveno-ekološki odjel provodi mjere zaštite zdravlja ljudi, odnosno medija okoliša koji s čovjekom dolaze u dodir: vode, namirnica, zraka, tla i još mnogih. Zavod se sastoji od dvanaest odsjeka u kojima je zaposleno pedesetak djelatnika. Odjel prati, proučava i ocjenjuje zdravstvenu ispravnost pitke vode i vodoopskrbe, ocjenjuje vodu za sport, kupanje i rekreaciju, također određuju kakvoću mora na morskim plažama te otpadnih voda i otpada. Prati, analizira i ocjenjuje kakvoću zraka, proučava i ocjenjuje zdravstvenu ispravnost namirnica i predmeta opće uporabe u proizvodnji i prometu, te kvalitetu namirnica. Jedan od odsjeka za koji je većina učenika pokazala dodatan interes bio je Odsjek za kontrolu kvalitete vanjskoga zraka, njihovo djelovanje zaduženo je za kontinuirano ispitivanje onečišćenja zraka na području Primorsko-goranske županije. Mikrobiološki odjel provodi cjelovitu rutinsku bakteriološku obradu uzoraka, te niz mikroloških, parazitoloških, seroloških i molekularnih dijagnostičkih pretraga, također sudjeluje u stručnim i znanstvenim ispitivanjima te provodi praktičnu i teorijsku edukaciju iz područja humane mikrobiologije kao nastavne baze Medicinskoga fakulteta. U odjelu Mikrobiologije saznali smo nešto o presađivanju i uzgoju bakterija te ispitivanju prisutnosti Escherichie coli u vodi.

Oblik terenske nastave ovoga tipa smatramo vrlo korisnim i edukativnim zbog upoznavanja raznih područja biokemije. Na taj se način isto tako učenike najučinkovitije osvješćuje o problematici zagađenosti okoliša. Posjeti ovakvim ustanovama možda neke od nas potaknu, zainteresiraju i usmjere u odabir budućega zanimanja. Učenicima je zanimljivo vidjeti način rada i saznati sve o određenoj temi u „srcu“ zaštite našega okoliša. Vjerujemo da su terenske nastave izuzetno značajne za učenike te da ih treba što više prakticirati.

 

                                                ​Uma Priskić i Katarina Mohović, 2.a

 Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 
Oglasna ploča
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 3. 2011.

Ovaj mjesec: 2338
Ovaj tjedan: 478
Danas: 265
 
Anketa
Kako vam se sviđa nova ideja dolaska subotom u školu na razne slobodne aktivnosti?
 
Forum
 
Korisni linkovi 
...pRIJAVI SE

   

 

 
 > Novosti
CMS za škole logo
Gimnazija Eugena Kumičića Opatija / Drage Gervaisa 2, HR-51410 Opatija / gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr / ured@gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju