preskoči na sadržaj

Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

 > Novosti
Novosti

Izlet "Partizanskim putevima opatijskog zaleđa"

Autor: Ivana Černeha, 17. 11. 2016.


 

U srijedu, 9. studenog 2016. godine, učenici naše škole u pratnji Ivane Černeha, prof. posjetili su Ćićariju i Buzet. Ovaj jednodnevni izlet pod nazivom „Partizanskim putevima opatijskog zaleđa“, organiziran je od strane Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Opatije, a u sklopu ostvarenja projekta ''Putevima zavičajne povijesti''. Posjećena su mjesta koja su u Drugom svjetskom ratu proživjela strahote fašističkog terora. Odana je počast poginulim borcima i žrtvama fašističkog terora na spomenicima u Žejanama, Munama, Vodicama, Jelovicama, Rašporu, Brgudcu i Buzetu. Učenici su pokazali veliki interes i zadovoljstvo što su imali mogućnost upoznati svoj zavičaj kroz povijest.

 

PARTIZANSKIM PUTEVIMA OPATIJSKOG ZALEĐA

Dana 9. studenoga 2016. g. u suradnji s UABA Opatija posjetili smo ćićarijska sela stradala u vrijeme fašističkoga terora. Krenuli smo sa Slatine i nakon kratke vožnje stigli do prvoga sela - Žejane. Žejane su malo selo od svega 130 stanovnika, koje je čak tri puta bilo spaljivano u II. svjetskom ratu. Nakon kratkoga obilaska i paljenja svijeća, dočekali smo predsjednika buzetske UABA-e koji nas je vodio po ostalim selima. Stigli smo u obližnje selo - Mune. U Munama smo pored spomenika zapalili svijeću palim borcima i žrtvama fašističkih napada. Ovo je selo također bilo spaljeno u II. svjetskom ratu, ali nikada nije u potpunosti obnovljeno. Prolazeći dalje autobusom prema Jelovicama vidjeli smo još jedan manji spomenik također posvećen žrtvama fašističkoga terora, te spomen-ploču koja opisuje stradavanja stanovnika i objekata u Munama. Potom smo posjetili i sela Istarske županije zajedno s Buzetom. Prvo selo bile su Jelovice gdje smo također zapalili svijeću i informirali se o stradavanju stanovnika putem spomen-ploče, te se susreli s članovima UA-e Buzeta. Zatim smo u Rašporu slušali o konferenciji AFŽ-a (Antifašistička fronta žena) za Istru.  Zanimljiv je podatak da je 23. srpnja 1944. preko 2000 žena prisustvovala osnivanju konferencije. Nakon zanimljivoga predavanja krenuli smo u Brgudac gdje smo posjetili osam spomenika. Selo je dalo puno žrtava u NOB-i i mjesto je okupljanja partizana. Najveće mjesto koje smo posjetili, a ujedno i najzanimljivije je Buzet. Tamo smo položili vijenac u spomen-parku. Zanimljivo je saznanje da je Buzet oslobođen bez ispaljenoga metka u 4. mjesecu 1945. godine.

Poslije svega shvatili smo da je antifašist human čovjek, te da bratstvo znači jedinstvo. Nikada ne treba zaboraviti žrtve i borce koji su život dali pod fašističkom rukom za bolju budućnost, zato su ovakvi edukacijski  izleti potrebni i trebali bi se češće organizirati.

Tea i Petra, 3.a

 
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 
Oglasna ploča
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 3. 2011.

Ovaj mjesec: 2338
Ovaj tjedan: 478
Danas: 265
 
Anketa
Kako vam se sviđa nova ideja dolaska subotom u školu na razne slobodne aktivnosti?
 
Forum
 
Korisni linkovi 
...pRIJAVI SE

   

 

 
 > Novosti
CMS za škole logo
Gimnazija Eugena Kumičića Opatija / Drage Gervaisa 2, HR-51410 Opatija / gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr / ured@gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju