preskoči na sadržaj

Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

 > Novosti
Novosti

Mjesta pogibije branitelja iz liburnijskog kraja na ličkom ratištu u Domovinskom ratu

Autor: Sanja Perman Benković, 23. 5. 2012.

Dana 19.svibnja 2012. godine učenici Gimnazije „Eugen Kumičić“ iz Opatije zajedno s članovima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata krenuli su u obilazak mjesta pogibije branitelja iz liburnijskog kraja na ličkom ratištu u Domovinskom ratu. Nakon polaska autobusa sa Slatine sudionicima izleta priopćeni su osnovni podaci o postrojbama s bivšeg područja Općine Opatija i tijeku boravka istih na ličkom ratištu.

Zajednička slika na štacionu u Matuljima

Planirana ruta putovanja obuhvaćala je vožnju autobusom do Senja, zatim preko Vratnika do Otočca-Ramljana-Čanka-Pocrnića-Perušića-Ličkog Osika-Ljubova, zatim preko Krbavskog polja do Bruvna-Mazina-Udbine i do Korenice.

Tijekom vožnje u autobusu Dragan Kršanac upoznao nas je s važnošću ceste Karlovac-Žuta Lokva-Dalmacija, koja je za vrijeme Domovinskog rata bila slobodna, ali ne i preporučljiva za Hrvate jer su se s lijeve strane ceste nalazili neprijatelji,  Srbi.

Dolaskom u Ramljane Ivica Nekić, zapovjednik 8.pukovnije i doktor Srđan Frketić  prisjetili su se pogibije mladog liječnika Jurice Juka (1963.-1995.). Ivica Nekić izdao je knjigu „Prokletstvo tromeđe“ o Domovinskom ratu u kojem su svi događaji istiniti, a imena likova promijenjena.

Zajednička slika pored spomenika dr. Jurice Ivka

Potom smo posjetili mjesto pogibije mladog hrvatskog branitelja, pravog heroja, Marina Cvetkovića čije će ime nositi nova dvorana u Opatiji. Njega su se prisjetili kolega Zoran Čutić i Marinov otac Marin Cvetković. Polaganjem vijenca,paljenjem svijeća i minutom šutnje odali smo mu počast. Na komemoraciji su istaknute ratne  zastave sedam postrojbi Hrvatske vojske i MUP-a RH koje su tijekom Domovinskog rata sudjelovale u borbama na ličkoj bojišnici.

 

Odavanje počasti Marinu Cvetkoviću

Čanak je bio naše slijedeće odredište. Od Mirka Novoselinovića saznali smo o stanju u Čanku tijekom Domovinskog rata. Selo je bilo spaljeno i poginulo je 25 hrvatskih branitelja i 6  mučki ubijenih mještana.

Polaganje vijenca i svijeća za 25 poginulih hrvatskih branitelja

Osim posjeta obilježjima mjesta pogibije posjetili smo Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. Ispred crkve nalazi se kip Ivana Pavla 2.,a pored crkve nalazi se Vukovarski križ i kamenja s nazivom stratišta i godinama. Unutar crkve nalazi se replika Višeslavove krstionice sa staklenom podlogom ispod koje će se nalaziti kameni sarkofag u spomen hrvatskih mučenika. U sklopu crkve nalazi se i muzej.


Crkva hrvatskih mučenika i replika Višeslavove krstionice u Udbini

Nakon toga kratko smo se zadržali u Mazinu gdje smo odali počast dvojici poginulih branitelja uz nekoliko riječi Marka Lovretića. Dan smo zaključili zajedničkim ručkom u Korenici te smo se puni dojmova uputili prema Opatiji.

Učenice 3.b razreda
Kalendar
« Lipanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

 
Oglasna ploča
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 3. 2011.

Ovaj mjesec: 3291
Ovaj tjedan: 144
Danas: 144
 
Anketa
Kako vam se sviđa nova ideja dolaska subotom u školu na razne slobodne aktivnosti?
 
Forum
 
Korisni linkovi 
...pRIJAVI SE

   

 

 
 > Novosti
CMS za škole logo
Gimnazija Eugena Kumičića Opatija / Drage Gervaisa 2, HR-51410 Opatija / gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr / ured@gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju