preskoči na sadržaj

Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

Login
Kalendar
« Rujan 2016 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 3. 2011.

Ukupno: 369594
Ovaj mjesec: 3249
Ovaj tjedan: 144
Danas: 7
Anketa
Kako vam se sviđa nova ideja dolaska subotom u školu na razne slobodne aktivnosti?
Korisni linkovi
Dnevni tisak
Katalog školske knji...
Ucenicki dom Lovran
...pRIJAVI SE

   

 

Novosti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Mjesta pogibije branitelja iz liburnijskog kraja na ličkom ratištu u Domovinskom ratu
Autor: Sanja Perman Benković, 23. 5. 2012.

Dana 19.svibnja 2012. godine učenici Gimnazije „Eugen Kumičić“ iz Opatije zajedno s članovima Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata krenuli su u obilazak mjesta pogibije branitelja iz liburnijskog kraja na ličkom ratištu u Domovinskom ratu. Nakon polaska autobusa sa Slatine sudionicima izleta priopćeni su osnovni podaci o postrojbama s bivšeg područja Općine Opatija i tijeku boravka istih na ličkom ratištu.


Zajednička slika na štacionu u Matuljima

Planirana ruta putovanja obuhvaćala je vožnju autobusom do Senja, zatim preko Vratnika do Otočca-Ramljana-Čanka-Pocrnića-Perušića-Ličkog Osika-Ljubova, zatim preko Krbavskog polja do Bruvna-Mazina-Udbine i do Korenice.

Tijekom vožnje u autobusu Dragan Kršanac upoznao nas je s važnošću ceste Karlovac-Žuta Lokva-Dalmacija, koja je za vrijeme Domovinskog rata bila slobodna, ali ne i preporučljiva za Hrvate jer su se s lijeve strane ceste nalazili neprijatelji,  Srbi.

Dolaskom u Ramljane Ivica Nekić, zapovjednik 8.pukovnije i doktor Srđan Frketić  prisjetili su se pogibije mladog liječnika Jurice Juka (1963.-1995.). Ivica Nekić izdao je knjigu „Prokletstvo tromeđe“ o Domovinskom ratu u kojem su svi događaji istiniti, a imena likova promijenjena.

Zajednička slika pored spomenika dr. Jurice Ivka

Potom smo posjetili mjesto pogibije mladog hrvatskog branitelja, pravog heroja, Marina Cvetkovića čije će ime nositi nova dvorana u Opatiji. Njega su se prisjetili kolega Zoran Čutić i Marinov otac Marin Cvetković. Polaganjem vijenca,paljenjem svijeća i minutom šutnje odali smo mu počast. Na komemoraciji su istaknute ratne  zastave sedam postrojbi Hrvatske vojske i MUP-a RH koje su tijekom Domovinskog rata sudjelovale u borbama na ličkoj bojišnici.

 

Odavanje počasti Marinu Cvetkoviću

Čanak je bio naše slijedeće odredište. Od Mirka Novoselinovića saznali smo o stanju u Čanku tijekom Domovinskog rata. Selo je bilo spaljeno i poginulo je 25 hrvatskih branitelja i 6  mučki ubijenih mještana.

Polaganje vijenca i svijeća za 25 poginulih hrvatskih branitelja

Osim posjeta obilježjima mjesta pogibije posjetili smo Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. Ispred crkve nalazi se kip Ivana Pavla 2.,a pored crkve nalazi se Vukovarski križ i kamenja s nazivom stratišta i godinama. Unutar crkve nalazi se replika Višeslavove krstionice sa staklenom podlogom ispod koje će se nalaziti kameni sarkofag u spomen hrvatskih mučenika. U sklopu crkve nalazi se i muzej.


Crkva hrvatskih mučenika i replika Višeslavove krstionice u Udbini

Nakon toga kratko smo se zadržali u Mazinu gdje smo odali počast dvojici poginulih branitelja uz nekoliko riječi Marka Lovretića. Dan smo zaključili zajedničkim ručkom u Korenici te smo se puni dojmova uputili prema Opatiji.

Učenice 3.b razreda

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju