2018-10-04 09:20:47

Izložba lažnog sjaja


 

Naši su učenici imali su priliku posjetiti izložbu umjetnina nepoznatog podrijetla. Dana 20.09.2018. učenici 1. a s profesoricom  Ivanom Černeha i profesorom Borisom Bradićem bili su jedni od posljednji posjetitelja koji su imali priliku razgledati izložbu „Ljepota lažnog sjaja“ u KTC-u Gervais.

Izložbu s 38 krivotvorenih radova domaćih i stranih autora  organizirao je Muzej policije u suradnji s Festivalom Opatija. Učenici  su poslušali predavanje o  krivičnim djelima usko povezanima sa samom umjetnošću. Također, na primjeru skulpture  Dušana Džamonje naučili su da umjetnici imaju vlastite kataloge svojih djela neovisno o njihovoj popularnosti. Ova Kriminalistička zbirka napravljena je s ciljem osvješćivanja ljudi i apeliranjem na oprez kada je riječ o kupnji skupocjenih umjetnina. Upravo zato, uz krivotvorine nalaze se i savjeti građanima za sigurnu kupnju umjetnina, kako i samo ne bi postali žrtve krivotvoritelja.

Krivotvorine umjetnina jedan su od svakako najzanimljivijih izložaka iz zbirki Muzeja policije koju čini oko 70 krivotvorina , većinom ulja na platnu i nekoliko skulptura.

 

Dora Rinčić, 3.a


Gimnazija Eugena Kumičića Opatija