2018-11-21 17:26:00

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Dana 16.11.2018. obilježili smo godišnjicu pada Vukovara nakon tromjesečne opsade u Domovinskom ratu koja je rezultirala gotovo potpunim uništenjem grada te smrtima brojnih hrvatskih branitelja, ali i civilnog stanovništva. Taj je događaj, koji se zbio prije dvadeset i sedam godina 18. studenoga 1991.g, bio povod da Hrvatski sabor donese Odluku o proglašenju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara  kako bi se odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada simbola hrvatske slobode. Učenici i profesori naše skole, zajedno s ravnateljem profesorom Oliverom Kvasinom, prisustvovali su u obilježavanju ove značajne obljetnice u Villi Antonio.

Cilj programa za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara bio je razvijanje našeg osjećaja solidarnosti, domoljublja i suosjećanja prema nemoćnima i ugroženima. Krenuli smo na put kroz povijest započevši kratkim filmom pod nazivom „Bitka za Vukovar“ koji nas je uveo u glavne događaje tijekom opsade Vukovara i prikazao tragična stradanja branitelja i civila. Uslijedilo je predavanje koje je održao naš gost Rajko Samueli-Kačić, predsjednik Časničkog zbora PGŽ-a  te i sam sudionik Domovinskog rata. Njegovo predavanje probudilo je naše zanimanje za hrvatsku povijest i potaknulo nas na razmišljanje. Program je završio dirljivom izvedbom recitala „Priča o gradu“ koji je pripremila profesorica Tea Dedić s učenicima polaznicima fakultativne nastave Scenske kulture i umjetnosti. Ovaj recital zapravo je zbirka kratkih promišljanja o životu i njegovim vrijednostima Siniše Glavaševića, vukovarskog novinara čiji je život okončan na Ovčari 1991. g.

Nakon recitala uputili smo se prema opatijskoj tržnici gdje smo u dostojanstvenom mimohodu sa svijećama u ruci odali počast svim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Maria Leana Đolonga, 1.a


 


Gimnazija Eugena Kumičića Opatija