2018-11-28 11:06:00

Međunarodno natjecanje Dabar 2018


 

Dabar (Bebras) je međunarodna inicijativa s ciljem promicanja računalnog razmišljanja među učenicima. Prvo natjecanje Bebras organizirano je u Litvi 2004. Brzo je postao popularan i svake se godine pridružuju nove zemlje, a trenutno se ova natjecanja odvijaju u gotovo 60 zemalja (https://www.bebras.org/?q=countries) .

Računalno razmišljanje uključuje korištenje vještina i tehnika rješavanja problema koje programeri koriste za pisanje programa. Dabrov izazov potiče vještine rješavanja problema, uključujući sposobnost da se razgrađuju složeni zadaci u jednostavnije dijelove algoritama. Drugi tjedan u studenom proglašen je World-Wide BEBRAS week-om za rješavanje izazova.

Od 12. do 16. studenoga na CARNET-ovom sustavu Loomen 25 učenika drugih, trećih i četvrtih razreda naše škole sudjelovalo je u online izazovima Dabra koji se sastoje od 12 kratkih problema, nazivaju se Dabrovi zadaci i moraju se riješiti u 40 minuta. Zadaci su zabavni, zanimljivi i / ili smiješni  kako bi motivirali učenike da se bave računalnim znanostima i da dublje razmišljaju o tehnologiji. Temeljeni su na problemima čiji su autori stručnjaci iz više od 60 zemalja. Zadaci se mogu riješiti i bez prethodnog znanja, a  zahtijevaju logičko razmišljanje. Natjecanje se organizira u 5 kategorija. GigaDabar je kategorija za učenike srednjih škola. Svakom natjecatelju dodijeljene su diploma i digitalna značka za sudjelovanje na Međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja  - Dabar 2018. Čestitamo svima!

U kategoriji GigaDabar u Hrvatskoj se je natjecalo 3859 učenika, tzv. „GigaDabrića“, a među 10% najboljih bilo je 388 natjecatelja te su im je dodijeljene i digitalna značka i zlatna diploma za izvrstan uspjeh na Međunarodnom natjecanju - Dabar 2018. Među  njima  je i naš učenik 2.a razreda Lovro Malinarić na 82. mjestu. Bravo Lovro!

Sanja Perman Benković, prof. i Sara Gašparić 3. b

 

Gimnazija Eugena Kumičića Opatija