2018-12-06 15:08:00

Sajam volonterstva 2018.

Međunarodni dan volontera obilježava se 5. prosinca i tim su povodom Opatijske udruge „Crveni križ“ i „Kulturni front“ organizirale drugi po redu Sajam volonterstva Grada Opatije. I ove se godine sajam održao u dvorani Kulturnog doma „Zora“ od 10 do 14 sati, a sudjelovalo je šest udruga s područja Grada Opatije koje su posjetiteljima predstavile svoje aktivnosti i organizirale kreativne radionice.

Učenici naše gimnazije sajam su posjetili u okviru projekta „Društvenjaci“ koji se ove godine bavi temom predrasuda pod nazivom „Koliko smo dobri u lovu na predrasude?“. Temu i moto projekta osmislila je učenica 2.b razreda Nina Ćorić. Naša školska psihologinja dr. sc. Sanja Bradić u sklopu sajma održala je kraće predavanje o volonterstvu i predrasudama u kojem je objasnila važnost neprofitabilnog djelovanja te motivacije za pomaganjem kao intrinsičnog dobra. Zatim su se učenicima i ostalim posjetiteljima predstavile i same udruge sudionici. Tako su nekoliko riječi o svom djelovanju rekli predstavnici sljedećih udruga: „Žmergo“, Društvo „Naša djeca“ Opatija, „Kulturni front“, „Gorovo“,  „Crveni križ“ Opatija te Udruga osoba s invaliditetom Grada Opatije. Svatko zainteresiran mogao je dobiti dodatne informacije o tipu udruge koja ga zanima te se naposljetku i uključiti u njezin rad.

Projekti i oblježavanja poput ovog sajma važni su za razvoj informativnog, poticajnog i kritičkog prostora kod učenika koji pokazuju usmjerenost ka društveno-humanističkom području znanja. Pomaganje, a samim time i volonterstvo, prirodno je stanje čovjeka kao društvenog bića, zato je važno da se ono njeguje i promiče projektima poput Sajma volonterstva 2018.

David Benković, 4.a


Gimnazija Eugena Kumičića Opatija