2019-02-01 23:14:23

Promocija knjige Sanje Simper

foto: Željko Bartulović (novilist.hr)

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, u riječkoj Gradskoj vijećnici 24. siječnja naša je profesorica Sanja Simper predstavila svoju knjigu naslova „Židovi u Rijeci i liburnijskoj Istri u svjetlu fašističkog antisemitizma (1938. – 1943.)“. Knjiga je rezultat višegodišnjeg znanstveno-istraživačkog rada na izvornoj arhivskoj građi, a nastala je na temelju autoričinog doktorata.

U knjizni profesorica Simper donosi zanimljive i do sada nepoznate podatke o povijesti Židova u Rijeci i liburnijskoj Istri uoči i tijekom 2. svj. rata. Podatci su prikupljeni u Državnom arhivu u Rijeci, u arhivima u Italiji i Izraelu te razgovorima autorice s osobama koje su preživjele holokaust ili su njihovi preci bili dio tog tragičnog dijela povijesti. Na predstavljanju knjige sudjelovali su opatijski i riječki gradonačelnici Ivo Dujmić i Vojko Obersnel, a o samom djelu govorili su glavni urednik dr. Kotel DaDon, rabin Židovske vjerske zajednice u Rijeci te profesor s Pravnog fakulteta u Rijeci Željko Bartulović, koji je ujedno i jedan od recenzenata knjige. 

Na predstavljanje knjige došli su je podržati i njezini učenici, ravnatelj naše škole te neki od njezinih kolegica i kolega.

Lea Leonarda Pašić, 3.b


Gimnazija Eugena Kumičića Opatija