2019-02-07 07:55:10

Memento

Učenici naše škole te učenici opatijske  OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“ dana 25. siječnja obilježili su još jednu obljetnicu sjećanja na žrtve holokausta i zločina protiv čovječnosti. Obilježavanje je održano u Villi Antonio video projekcijom filma „Nasljednici“. Gimnazija Eugena Kumičića Opatija ovaj je dan počela obilježavati još 2003. godine, a ovo je dvanaesta godina za redom da to čini u suradnji s Udrugom antifašista i antifašističkih boraca Opatije.

Ovogodišnji Memento započeo je kratkim osvrtom predsjednika UABA Opatije Branka Starčića te je uslijedilo pojašnjenje filma profesorice povijesti u opatijskoj osnovnoj školi Ljiljane Host. Film je snimljen prema istinitoj priči u kojoj se samim glumcima kao i nama prezentira potreba za  shvaćanjem prošlosti kako bismo mogli upoznati sadašnjost. Film progovara o odnosu jednog učitelja s tinejdžerima koji ne pripadaju privrženom školskom sustavu. Učiteljica srednje škole Léon-Blum iz grada Créteil odlučuje s najslabijim razredom sudjelovati u državnom natjecanju čija je tema povezana s otporom i deportacijom u vrijeme nacističkog sustava. Na početku i sama nailazi na otpor razreda, no atmosfera se brzo mijenja nakon što učenici posjete muzej posvećen tim mračnim "tunelima" povijesti čovječanstva i upoznaju osobu koja je preživjela koncentracijske logore i čija je povijest promijenila mišljenje nekolicine mladih ljudi. Zanimljivo je da je glumac Ahmed Dramé bio i sam sudionik u stvarnom događaju.

Prikazivanjem ovoga filma čiju glavnu ulogu nosi skupina učenika bez suosjećanja i strpljenja naglašava se spoznaja kako samo jedna želja i ustrajnost može promijeniti mišljenje mladih i  na taj način stvoriti njihovu kritičnost i njihovu želju da prošlosti ne zatvore vrata već da preko nje stvaraju nešto novo te i naposljetku grade svoje živote. Djeca opatijskih škola zasigurno su dobila ideje za neke nove organizacije u sklopu ovoga dana.

Dora Rinčić, 3.aGimnazija Eugena Kumičića Opatija