2019-03-02 13:49:56

„Koliko smo dobri u lovu na predrasude?“

„Koliko smo dobri u lovu na predrasude?“ naziv je projekta koji se provodi u našoj školi. Njegova idejna začetnica učenica je 2.B razreda Nina Ćorić koja je svoje ideje o predrasudama, uz pomoć mentorica profesorica Černeha, Bradić i Meszaros, realizirala u opsežan projekt čiji se vrhunac obilježio okruglim stolom u Kulturnom domu „Zora“ 27. veljače s početkom u 12:30 sati.

U okruglom stolu sudjelovali  su učenici naše gimnazije koji su pripremili izlaganja o predrasudama. Svaki se učenik bavio predrasudama koje vežemo uz određenu skupinu ljudi. Tako smo čuli o predrasudama prema LGBT zajednici, prema ženama, muškarcima, Romima, migrantima, invalidima itd. Publika u „Zori“ bila je vrlo aktivna, a činili su je GEK-ovci, učenici iz drugih opatijskih srednjih škola, profesori te ugledne osobe poput dogradonačelnika Opatije Emila Priskića. Publika je također imala priliku izreći svoj stav o predrasudama, posebno odgovarajući na pitanja voditeljice prof. Sanje Bradić podižući kartone crvene odnosno zelene boje.

Projekt je imao i likovni karakter. Postavljena je  izložba likovnih radova učenica Laure Jurić, Emili Šebelja, Angele Basan, Lane Mikuličić, Marije Leane Đolonga te Laure Marjanović. Radovi predstavljaju metaforički prikaz njihovog doživljavanja predrasuda, a izloženi su u čitaonici KD „Zora“ sve do 10. ožujka.

Sve aktivnosti ovog važnog projekta naše gimnazije bit će predstavljene na ovogodišnjoj smotri projekata građanskog odgoja. Nadamo se uspješnom plasmanu, posebno jer je tema predrasuda danas sveprisutna i važno je naučiti kako se s predrasudama suočiti te na kraju i izboriti.

David Beković, 4.a


Gimnazija Eugena Kumičića Opatija