2019-04-10 15:18:41

Posjet centru za gospodarenje otpadom Marišćina

Polaznici fakultativne nastave Energije, ekologija i engleski jezik (EEE)  26.03. posjetili su Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina, središnji dio integralnog sustava gospodarenja otpadom u Primorsko-goranskoj županiji.

Na terensku nastavu krenuli su organiziranim prijevozom nakon redovne nastave, a učenike je pratila profesorica Sintija Tropper Trinajstić. Na odlagalištu učenike je dočekalo stručno vodstvo s kojim su obišli sve ključne dijelove centra. Tako su iz prve ruke saznali kako se nesortirani komunalni otpad obrađuje na dvije razine - mehaničkom i biološkom obradom, također i na koji se način odvaja suvišna voda iz otpada te kako se pročišćava do razine za ponovnu upotrebu.

Centar Marišćina u ovom obliku djeluje tek dvije godine, a riječ je o vrlo modernom sustavu koji nastoji iskoristiti svaki dio otpada tako da se u konačnici odlaže samo mali neproduktivni dio prvobitne količine. Ipak, u cijeloj priči o problemu otpada i njegova odlaganja ključna je uloga potrošača. Ispravnim postupcima recikliranja kod kuće uvelike možemo olakšati rad velikih centara poput Marišćine i izravno sudjelovati u smanjenju onečišćenja okoliša. Upravo taj uvid u problem i svijest o istom najvažnije je što su učenici u sklopu ove terenske nastave naučili.

David Benković, 4.a

Pročistač otpadnih voda

    U kontrolnoj sobi za mehaničku obradu

     Prijemne rampe odlagališta

 


Gimnazija Eugena Kumičića Opatija