2019-05-11 19:54:44

Zagađenost zvukom

Dana 7. svibnja 2019. učenici iz fakultativnih predmeta EEE, Medijska kultura, Scenska kultura i umjetnost te Glazbena umjetnost prisustvovali su predavanju dr. sc. Diane Grgurić na temu Akustička ekologija: zvučni okoliš i onečišćenje.

Zanimljivim predavanjem gošća, koja je dugi niz godina predavala glazbenu kulturu u našoj školi, objasnila nam je kako glazba utječe na prirodu i na nas same. Jedan od problema koje je spomenula su previsoki decibeli koji uzrokuju brojne zdravstvene probleme, kao što je oštećenje sluha. Osvijestila nas je o tome kako priroda više nije, a tomu je tako uistinu dugi niz godina, u audio-vizualnoj harmoniji, što je nama uobičajeno, na što smo navikli i prihvatljivo nam je, a trebalo bi nas zapravo zabrinjavati. Kao primjer navela je činjenicu da dok hodamo uopće više, zbog zvukova koji nas okružuju, ne čujemo vlastite korake. Šećući uz more, zakinuti smo za samo zvuk šuma mora i prirodne zvukove jer uvijek u tu sliku ulazi i neki potpuno neprirodan zvuk, nama sasvim prihvatljiv.

Zagađenje zvukom veliki je problem današnjice kojim se treba ozbiljno baviti. U svijetu već postoje brojna istraživanja, provode se razno-razna mjerenja, pišu studije, predlažu i realiziraju neka konkretna rješenja. U Hrvatskoj je čitava ova priča zapravo tek u svojim počecima i ovakva predavanja i edukacije trebale bi se češće provoditi u školama i o tome bi se trebalo više govoriti.

Sara Grgurić, 3.b


Gimnazija Eugena Kumičića Opatija