2020-09-03 18:37:10

Upute o organizaciji nastave u vrijeme pandemije

Dragi učenici i roditelji,

Srdačno Vas pozdravljamo na početku jedne izazovne školske godine!

Već neko vrijeme traje epidemija koronavirusa. Nakon razdoblja zaključavanja u proljeće ove godine, sve škole ponovno se otvaraju za učenike.

U ponedjeljak, 7. rujna 2020. nastava započinje i u Gimnaziji Eugena Kumičića Opatija.

Nastava će biti organizirana na način da učenici u pravilu neće mijenjati učionice, kako bi se smanjila mogućnost kontakata i stvaranja gužvi na hodnicima. Odmori učenika bit će prilagođeni. Za vrijeme izborne nastave ili nastave drugog stranog jezika dio učenika koristit će za to predviđenu učionicu. Nastava TZK po mogućnosti će se organizirati na otvorenom. Nastava ili aktivnosti koje uključuju učenike iz više razrednih odjeljenja bit će po potrebi organizirana na daljinu. S detaljnim uputama učenici će biti upoznati prvog dana nastave, a roditelji na prvom roditeljskom sastanku.

Kako bi se učenici i nastavnici osjećali što sigurnije, Škola je poduzela cijeli niz epidemioloških mjera prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO).

U nastavku navodimo podatke koji su Vama i nama najvažniji:

Koji su simptomi koronavirusa?

Koronavirus može uzrokovati bolest COVID-19. Prema uputama HZJZ, moguće je da je osoba zaražena koronavirusom ako ima sljedeće tegobe:

- povišena tjelesna temperatura

- kašalj

- poteškoće disanja

- poremećaj osjeta mirisa ili okusa

- grlobolja

- dijareja

- povraćanje

Ako učenik ima neke od simptoma treba ostati kod kuće, a roditelji obvezno moraju kontaktirati izabranog liječnika obiteljske medicine i Školu. Ako netko od ukućana ima navedene simptome, također je potrebno kontaktirati liječnika i postupiti po uputi. U slučaju da učenik gore navedene simptome dobije za vrijeme nastave, Škola će postupiti po protokolu te kontaktirati roditelje i liječnika školske medicine. Učenik i članovi njegovog kućanstva koji su u prethodnih 10 dana boravili na rizičnom području ili su nazočili skupovima povišenog rizika, trebaju kontaktirati liječnika/epidemiologa.

Koja pravila slijedimo na početku školske godine?

Molimo učenike i nastavnike da se pridržavaju sljedećih pravila:

- mjerenje tjelesne temperature prije polaska u školu

- nošenje maski u zatvorenim prostorima

- dezinfekcija obuće na ulazu u školu

- držanje distance od 2m

- izbjegavanje zadržavanja na hodniku, a pri kretanju pratiti oznake na podu i držati se desne strane

- pranje ili dezinfekcija ruku pri ulasku u učionicu; prednost se daje pranju ruku; dezinfekcijska sredstva za ruke dostupna su u svim učionicama

- redovito i učestalo provjetravanje učionica

Nadam se da smo Vam na ovaj način pružili dovoljno informacija, te da smo učinili sve što možemo kako bismo zajamčili visoki zdravstveni standard i sigurnost školi u vrijeme epidemije koliko je moguće.

Svima želimo uspješnu i zdravu novu školsku godinu!

S poštovanjem,

Ravnatelj

Oliver Kvasina, prof.


Gimnazija Eugena Kumičića Opatija