preskoči na sadržaj

Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

 > Novosti
Novosti

Građani od formata

Autor: Oliver Kvasina, 12. 4. 2017.


 

  Kako bismo naš školski projekt Uklonimo govor mržnje! predstavili u okvirima drugih obrazovnih institucija, naši učenici Nika Kurti, Sara Puharić, Ivan Vukman i Lea Žulić, svi iz 4. B razreda, sudjelovali su na 9. županijskoj Smotri projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja. Smotra je održana 31. ožujka 2017. godine u OŠ Vežica, a učenike su pratile njihove mentorice na projektu, Ivana Černeha, prof. i Sara Meszaros, prof.

  Krovna Smotra iz područja građanskog odgoja i obrazovanja obuhvaća, naime, nekoliko događaja: Smotru projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, Smotru simuliranih suđenja, Simuliranu sjednicu Hrvatskog sabora i E-kviz: Koliko poznaješ Hrvatski sabor. U Gimnaziji Eugena Kumičića Opatija ove smo se godine odlučili sudjelovati u dvama – Smotri projekata i Simuliranoj sjednici HS – a.

  Što je zapravo Smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja? To je mjesto gdje se prikazuje sve ono pripremljeno i postignuto u okviru školskih projekata, ali u strogo oblikovanome usmenom šesnaestominutnom formatu. Podrazumijeva da projekt sadrži temeljit pristup izabranom problemu, istraživanje njegove društvene važnosti, oblikovanje mogućih izbora i najboljeg pristupa rješenju problema, razvoj plana djelovanja, predstavljanje široj zajednici i, u konačnici, javnosti. Učenici se na taj način osposobljavaju biti konstruktivnim građanima usmjerenima na razvoj i dobrobit društvene zajednice. Takvim učenjem stječu se znanja, vještine i stavovi neophodni za cjeloživotno učenje: istraživanje, mogućnosti rješavanja problema, timski rad, suradničko učenje, dokumentarni pristup, javni nastup, poduzetništvo, komunikacijske strategije…

  Naši učenici su, nažalost, bili jedni od rijetkih srednjoškolaca na Smotri. Građanski odgoj i obrazovanje u srednjim se školama uglavnom ne ostvaruje kao samostalni predmet, već međupredmetno, zbog čega postoje brojne teškoće u pronalaženju mjesta i vremena u već ozbiljno ispunjenoj, osobito gimnazijskoj, satnici za ovu vrstu projektnih aktivnosti. Stoga neprestano pronalazimo nove načine okupljanja, zajedničkog rada i praktičnog vrednovanja doprinosa projekta. Projektna nastava mora biti začin redovitom poučavanju, a na nama je ne odustajati, pogotovo kada pred sobom imamo projektu ovako predane učenike.

  Smotra je protekla u stvaralačkom i ugodnom ozračju, a naši su učenici pokazali iznimnu rječitost u izlaganju i upućenost u temu. Iz tog je razloga voditeljica županijskoga stručnog vijeća srednjih škola za Građanski odgoj i obrazovanje u Primorsko-goranskoj županiji Željka Travaš, prof., naše učenike zamolila da na sljedećem stručnom skupu namijenjenom nastavnicima koji se pripremaju na sudjelovanje u Smotri projekata prikažu kako pripremiti kvalitetan projekt! A mi sada iščekujemo poziv na državnu razinu Smotre projekata koja će se održati 20. svibnja 2017. godine.

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 
Oglasna ploča
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 3. 2011.

Ovaj mjesec: 2338
Ovaj tjedan: 478
Danas: 265
 
Anketa
Kako vam se sviđa nova ideja dolaska subotom u školu na razne slobodne aktivnosti?
 
Forum
 
Korisni linkovi 
...pRIJAVI SE

   

 

 
 > Novosti
CMS za škole logo
Gimnazija Eugena Kumičića Opatija / Drage Gervaisa 2, HR-51410 Opatija / gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr / ured@gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju