preskoči na sadržaj

Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

 > Novosti
Novosti

Osvrt na terensku nastavu u Kastvu

Autor: Oliver Kvasina, Petra Banić, Ana Sušanj, 30. 1. 2017.

 

 

     Dana 20. prosinca 2016. godine, u sklopu izborne nastave iz Povijesti, otišli smo na terensku nastavu u grad Kastav. S ciljem da na zabavan i kreativan način naučimo nešto o zavičajnoj povijesti, u ovom slučaju povijesti grada Kastva, udaljenoga svega 6 kilometara od grada Opatije, stigli smo navedenoga dana u ranim poslijepodnevnim satima u grad Kastav, gdje nas je dočekala predmetna profesorica Sanja Simper u pratnji vodiča. 

     Obilazak Kastva započeli smo posjetom Muzejskoj zbirci Kastavštine. Muzejska zbirka Kastavštine izdvojena je zbirka Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka. Otvorena je na Dan grada Kastva, 6. 6. 1981., a smještena je iznad gradskih vrata - Volte. Prvotna ideja otvaranja memorijalne zbirke u Kastvu, posvećene Vladimiru Nazoru, čije je desetogodišnje djelovanje u Učiteljskoj školi (1908. – 1918.) upisano u bogatu kulturno-povijesnu kroniku, transformirala se u osnivanje kompleksne zavičajne zbirke. Zahvaljujući angažmanu i predanosti stanovnika Kastavštine te radu prijašnjih djelatnika PPMHP-a prikupljeno je oko tisuću i petsto predmeta, arheološka, etnografska, kulturno-povijesna građa te predmeti vezani uz Narodnooslobodilačku borbu. Posjetom ovome muzeju dobili smo uvid u povijest grada Kastva te njegovih stanovnika te smo imali priliku pratiti njegov razvoj sve do danas. Sve što smo vidjeli svjedoči o burnoj prošlosti ovoga kraja, od pretpovijesti i srednjega vijeka, preko 19. stoljeća pa sve do završetka Drugoga svjetskog rata.

     Nakon nadasve poučnoga posjeta muzeju koji nas je upoznao s temeljnim podacima o povijesti grada, krenuli smo u obilazak gradskih zidina. Od nekadašnjih devet kula danas ih je sačuvano šest. Žudika je naziv najviše kule, a danas vidikovca te predjela iza Župne crkve sv. Jelene, koju smo također posjetili. Tamo je prema predaji bilo sudište i mjesto na kome su se izvršavale presude. Župna crkva sv. Jelene je sa svojim zvonikom najdominantnija građevina cijeloga Kastva. Sagrađena je na brijegu te se uz nju uzdiže zvonik s kojeg se pruža prekrasan pogled na cijeli Kvarnerski zaljev s otocima, grad Rijeku sa zaleđem i planinu Učku.

Uz sve ove zanimljivosti, posjetili smo još i Crekvinu, zanimljivu upravo po tome što za nju još nije utvrđeno je li ikada dovršena. O gradnji crkve sačuvano je tek nekoliko legendi. Nakon obilaska navedenih građevina, vrativši se u samo središte grada nismo propustili obratiti pozornost na crkvicu sv. Sebastijana i Fabijana, smještenu u središtu Kastva. Prema predaji, ta crkvica čuva Kastavce od bolesti i ognja.

     Nakon jednoga kratkog sažetka svega što smo toga dana čuli, polako smo se približili kraju naše terenske nastave. Posljednja postaja je bila Aleja velikana gdje su postavljena poprsja Kastavaca koji su dali velik doprinos cjelokupnoj hrvatskoj kulturi i politici, na čelu s već prije spomenutim Vladimirom Nazorom. Nakon ugodnoga razgovora s vodičem, zahvalili smo mu na izuzetno zabavnom i pristupačnom načinu na koji nam je predstavio povijest grada Kastva te smo time završili naš poučan izlet.  

Petra Banić i Ana Sušanj, 3.a
Priloženi dokumenti:
Osvrt_na_terensku_nastavu_u_Kastvu.pdf (833.60 KB)
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 
Oglasna ploča
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 3. 2011.

Ovaj mjesec: 2338
Ovaj tjedan: 478
Danas: 265
 
Anketa
Kako vam se sviđa nova ideja dolaska subotom u školu na razne slobodne aktivnosti?
 
Forum
 
Korisni linkovi 
...pRIJAVI SE

   

 

 
 > Novosti
CMS za škole logo
Gimnazija Eugena Kumičića Opatija / Drage Gervaisa 2, HR-51410 Opatija / gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr / ured@gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju