preskoči na sadržaj

Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

 > Novosti
Novosti

Učenici predstavili projekt/inicijativu "Uklonimo govor mržnje" u prepunoj dvorani vile Antonio u Opatiji

Autor: Ivana Černeha, Oliver Kvasina, Sara Meszaros, 11. 3. 2017.


 


Članovi projekta na jednoj od mapiranih lokacija u Opatiji


            Svjesni smo da svijet ne možemo promijeniti, ali smo sigurni da ga možemo učiniti mrvicu odnosima povjerenja i odgovornošću bogatijim mjestom. Na drugom danu 8. izdanja Dana antifašizma u Opatiji 2. ožujka 2017. godine prikazali smo naš školski projekt Uklonimo govor mržnje! kao pokušaj da budemo jedan korak bliže nečemu takvome. Članovi projekta bili su Barbara Barbieri, Iva Benić, Lucia Kosić, Alan Nikolovski, Sara Puharić, Ana Lucija Stankić, Ivan Vukman, Lea Žulić i Nika Kurti kao fotografkinja (4.b) s  nastavnicama Ivanom Černeha, prof. i Sarom Meszaros, prof. kao voditeljicama. Prikazivanje projekta sastojalo se od uvodnoga izlaganja, prikazivanja reportažnoga dokumentarnog filma Uklonimo govor mržnje! (22 min.) i fotografske izložbe te zaključne rasprave s učenicima sudionicima projekta kao voditeljima i moderatorima.

         Projekt je u rujnu osmišljen kao djelujuće kreativno poučavanje moralnih i građanskih vrlina stapanjem društveno-humanističkih znanja, a uokvirenih lokalnošću. Kroz pitanje postojećih napisa govora mržnje u fizičkom prostoru te neophodnosti njihova stalnoga uklanjanja željeli smo djelovati dvojako: prema praksama poučavanja u školama i prema zajednici u kojoj živimo. Sudjelujući u projektu Uklonimo govor mržnje! iskusili smo mogućnosti svrhovitog artivizma, a s ciljem stjecanja brojnih prenosivih umijeća: prepoznavanje, postavljanje i odlučivanje o rješavanju problema, djelovanje u skladu s etičkim postavkama, građanskom sviješću i društvenom odgovornošću, primjena znanja u praktičnim situacijama svakodnevice, motiviranje ljudi na djelovanje u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, rad u timu te planiranje i vođenje projekata, odlučnost, odgovornost i dogovorljivost u preuzetim zadatcima. Za zajednicu uključivanje i takvih oblika poučavanja donosi brojne dugoročne dobrobiti jer podrazumijeva preispitivanje, usmjeravanje i njegovanje postojanja odgovorne javnosti koja će ukazivati i djelovati u smjeru postizanja odnosa povjerenja, održivih razvojnih praksi, stabilnih političkih okolnosti, visoke razine kulturnosti. Sve navedeno zajedno čini sociokulturni kapital nekog prostora pa je ovaj projekt mali dio složene slagalice.

          I kao što smo naglasili tijekom prikaza projekta – ovaj film smo snimili za vas, kao naše motivacijsko oruđe kojim želimo potaknuti sve građane na doista odgovorno odnošenje prema prostoru u kojem živimo i ljudima u njemu. Želimo da pronađete svoj način pristupanja problemu koji uočite ovdje negdje pored ili oko sebe! Mi smo pritom i uživali. I još jednom zahvaljujemo svima onima koji su pomogli njegovu oživotvorenju, neformalnom podrškom i izravnom pomoći – bila nam je dragocjena.

Ivana Černeha

Sara Meszaros


Isječak iz Novoga lista, 3. 3. 2017.

Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 
Oglasna ploča
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 3. 2011.

Ovaj mjesec: 2338
Ovaj tjedan: 478
Danas: 265
 
Anketa
Kako vam se sviđa nova ideja dolaska subotom u školu na razne slobodne aktivnosti?
 
Forum
 
Korisni linkovi 
...pRIJAVI SE

   

 

 
 > Novosti
CMS za škole logo
Gimnazija Eugena Kumičića Opatija / Drage Gervaisa 2, HR-51410 Opatija / gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr / ured@gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju