preskoči na sadržaj

Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

 > Novosti
Novosti

"Sudnica" okrugloga stola

Autor: Oliver Kvasina, Sara Meszaros, 22. 3. 2017.

 

 

           Zapravo, nije riječ o pravoj sudnici, niti je stol doista okrugao, ali je riječ o Općinskome sudu u Rijeci i prostoriji u kojoj se sporovi rješavaju tako što stranke u postupku sjede kako žele. Neki dijelovi ovoga prikaza su nam poznati (sud, spor), međutim, kao da se neki ne uklapaju (sjedimo kako želimo). To je stoga jer govorimo o mirenju ili medijaciji, jednom od mogućih postupaka alternativnoga rješavanja sporova, gdje dvije strane spor rješavaju dogovorom uz podršku treće te time nastoje izbjeći uobičajena dugotrajna, naporna i skupa sudovanja koja nas gotovo uvijek ostavljaju ravnodušnima ili nezadovoljnima, pa i kada iz postupka izlazimo kao pobjednici.

              U petak, 10. ožujka 2017. godine, učenice naše škole Stella Hrvatin (3. A), Lucija Jurčević Franko (4. B), Morena Kovačić (4. B), Nika Kurti (4. B) i Anđela Pavlović (4. A) te još nekoliko učenika Prve riječke hrvatske gimnazije imalo je mogućnost upoznati postupak sudskoga mirenja upravo tamo gdje se on odvija. Učenici koji su sudjelovali u posjetu pripremaju se sa zajedničkom nastavnicom mentoricom, Sarom Meszaros, za prijavu na petu Simuliranu sjednicu Hrvatskoga sabora za srednje škole kao dijela Smotre projekata građanskog odgoja. Ovogodišnji zadatak, Zakon o mirenju, pokazao se ozbiljnim i zahtjevnim te nam je, što je i preporuka Agencije za odgoj i obrazovanje kao suorganizatora ove manifestacije, bila neophodna pomoć stručnjaka. Sudci izmiritelji Općinskoga suda u Rijeci pružili su nam uvid u sam postupak insceniranjem njegova odvijanja, prikazom pravne regulative i analizom mogućih spornih točaka. Mirenje je iscrpljujući put koji zahtijeva znanja, iskustva i strpljenja, može trajati danima i zagrepsti u duboko osobna pitanja svakog pojedinca, kojima uobičajeno nije mjesto na sudu. Sudačka norma priznaje samo pozitivne ishode mirenja, ali su naše sutkinje izmiriteljice bile suglasne o vrijednosti mirenja i njegove dostupnosti svim građanima. Imali smo pregršt pitanja pa smo umjesto predviđenih sat vremena za spomenutim stolom ostali više od dva sata. Saznali smo mnogo, od banalnih predmeta sudovanja (smrznute sarme) do mogućeg mjesta predrasudama u sudnici (izostaviti jer se utvrđuje činjenično stanje). 

           Ovim putem zahvaljujemo predsjedniku Općinskoga suda u Rijeci mr. sc. Domagoju Vučkovu koji je ocijenio značajnom podršku stručnjaka u pripremi ovakvoga projekta te dao suglasnost za ostvarivanje susreta. Posebno zahvaljujemo sutkinji Parničnoga pododjela Dariji Knez-Grbčić, ujedno i sutkinji izmiriteljici, koja je na sebe preuzela dvije razine naše pripreme: prvo individualno uputila mene kao nastavnicu mentoricu u vrlo složen sustav pravnih instituta te postupak mirenja kao njegove avangardne strane, a zatim i organizirala ovaj susret. Ustrajno radeći na dovršavanju naših prijava nadamo se njezinome povoljnom ishodu. Naučili smo nemjerljivo puno o mirenju, ali najviše o stručnosti i predanosti najvišim dosezima i smislu vlastitoga zadatka. Svakako ćemo im nastojati težiti.

 

Sara Meszaros, prof.
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 
Oglasna ploča
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 3. 3. 2011.

Ovaj mjesec: 2338
Ovaj tjedan: 478
Danas: 265
 
Anketa
Kako vam se sviđa nova ideja dolaska subotom u školu na razne slobodne aktivnosti?
 
Forum
 
Korisni linkovi 
...pRIJAVI SE

   

 

 
 > Novosti
CMS za škole logo
Gimnazija Eugena Kumičića Opatija / Drage Gervaisa 2, HR-51410 Opatija / gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr / ured@gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr
preskoči na navigaciju